Meteen naar de inhoud

9 mei – the place to bee

Wat aanvankelijk gepland was als een workshop galerijbouwen werd weer eens een prachtige dag die vooral in het teken van de bijen stond. Zo kwam Ruben Joos van beeyourself┬ámet hun zelfontworpen bijenkast naar ons veld. We maakten de plek* klaar voor de sokkel, en plaatsten de kast.┬áDeze kast heeft de meest natuurlijke vorm voor de bijen, is ontworpen voor een optimale temperatuurregulatie, ze is gemaakt van natuurlijk hout en door mensen in een beschutte werkplaats. Wat wil je als bij nog liever? Ze bevat geen geprefabriceerde ramen maar enkel latjes waaraan de bijen zelf hun raten opbouwen. Dit heeft als voordeel dat het volk groeit op het tempo dat ze zelf aan kunnen en elk jaar met een frisse start kunnen beginnen. Het is echt prachtig om de bijtjes te observeren en de gedachte dat er 15’000 van zulke beestjes in de kast zitten is onvoorstelbaar.
En op het eind van de dag bouwden we toch nog wat verder aan onze galerij.

* blijkbaar vinden bijen het prettig om op een waterader te zitten en nog leuker is op de kruisingen ervan. Die wateraders werden bepaald op de goeie ouderwetse manier met de wichelroede!